Moje otázka bude možná trochu off-topic, ale rád bych znal odpověď.
1] Pokud někdo chce šířít nějaký software pod jakoukoli licencí (GPL atd..), jak to udělá? Moc se mi nechce věřit, že stačí na stránky napsat, že to šířím pod tou a tou licencí.
2] Jak je to s tlačítkem Make a donation, to už se přeci musí nějak danit, resp. je to zisk (i dar se daní pokud vím), není zde nějaký rozpor s licencí GPL (či dalšími z této rodiny)?
děkuji za odpověd a omlouvám se, jestli to sem tak úplně nepatří, myslím si, že tyto otázky však zajímá poměrně dost lidí
ad 1: spíš než napsat to na stránky je důležité napsat to přímo do toho softwaru a přiložit k němu kopii licence (obvykle v souboru LICENSE.TXT).
ad 2: GPL se vůbec dotací nebo danění netýká. Určuje pravidla pro používání a šíření software.
ad 2b: Zisk se samozřejmě daní.
ad 1: spíš než napsat to na stránky je důležité napsat to přímo do toho softwaru a přiložit k němu kopii licence (obvykle v souboru LICENSE.TXT).
Směřuju k tomu, že když je licence napsaná jen v přiloženém souboru, tak je zde prostor pro někoho, kdo by ten software vzal, změnil autora, logo,.. a pak to vydával za vlastní dílo a mohl by to prodávat (udělat z toho proprietální dílo).
Ano, to je stejný případ, jak když necháme před domem stát auto, tak vzniká prostor pro někoho, kdo by to auto vzal, změnil SPZ a pak to vydával za své auto a prodal ho.
V obou případech jde o porušení zákona a od toho je tu policie.
Ano, to je stejný případ, jak když necháme před domem stát auto, tak vzniká prostor pro někoho, kdo by to auto vzal, změnil SPZ a pak to vydával za své auto a prodal ho. V obou případech jde o porušení zákona a od toho je tu policie.
Ne tak uplne, kdyz napriklad na svych strankach vydam skript, ktery udela jen nejakou specifickou vec (odstrani tagy z textu,…) tak nikdo nepozna, ze je to kod s licenci, protoze zdrojove kody se nikdy nedostanou na verejnost..
Tady přece nejde o to, jestli to někdo pozná nebo ne, ale jestli došlo k porušení licence a tím pádem i zákona. Nebo mi uniká pointa diskuse? Je krádež peněženky v pořádku, pokud si toho nikdo nevšimne?
Třeba konkrétně v případě Texy: tím, že je použiješ na svých stránkách na odstranění tagů a zdrojové kódy se nikdy nedostanou na veřejnost, tím GPL neporušíš. Pokud skript začneš prodávat pod jinou licencí, licenci porušíš a podám na tebe trestní oznámení.
O vymahatelnost tveho prava.. hmotne veci, kdyz zmizi, toho si nekdo vetsinou vsimne, ale zdrojoveho kodu, ktery je uzavreny a ktery bude obsahovat nejaky kod licencovany pod GPL? Tot vse, co resim :)
Nezlob se, ale fakt nechápu, co se snažíš řešit. Mám pocit, že jen upozorňuješ na triviální skutečnost, že autorská práva a zákon lze porušovat. No jde to, no. Ale proč mi to říkáš?
Nezlob se, ale fakt nechápu, co se snažíš řešit. Mám pocit, že jen upozorňuješ na triviální skutečnost, že autorská práva a zákon lze porušovat. No jde to, no. Ale proč mi to říkáš?
protože pravděpodobně přicházíš o dost peněz?
Můžeš být konkrétnější?
Reklama: Školení PHP | Magento